Focus-grup-uri organizate in cadrul proiectului RENASC

O mica recapitulare a activitatilor ce s-au desfasurat in perioada iunie – septembrie 2019 si octombrie 2019, in cadrul proiectului RENASC. 🎯📖🎖

Lunile Iulie – August, ca urmare a propunerilor si solutiilor identificate in urma atelierului de lucru de la Brasov, parteneriatul proiectului a pus bazele unui Plan de masuri pentru cresterea accesului la servicii de planificare familiala in Romania, prin care s-a incercat o prioritizare a ingrijirii prenatale si ingrijirii la nastere prin trei componente critice ce necesita masuri urgente de politica sanitara:

  1. Revizuirea politicii de formare a personalului medical vizând reactualizarea programului de formare în domeniul planificării familiale/sănătății reproducerii și sexualității, în vederea creșterii acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de calitate de planificare familială/sănătatea reproducerii.
    2. Accesul populației la produse contraceptive moderne de calitate și accesibile;
    3. Intensificarea eforturilor pentru promovarea educației pentru sănătate, inclusiv pentru promovarea unui comportament sexual sigur și responsabil.

In 27 septembrie 2019, aceste masuri au fost forumulate si concretizate de experti si actori ai sistemului sanitar din Romania alaturi de membrii echipei de implementare a proiectului, experti care au oferit management si programare strategica pe acest domeniu organizatiilor internationale.

Au fost organizate 3 focus-grup-uri, 2 la Bucuresti la care au participat actori publici si privati ai domeniul Sanatatii Reproducerii din Romania si unul la Targul Mures, in data de 2 octombrie 2019, gazduit de Institutul Est European pentru Sanatatea Reproducerii prin reprezentantul din partea Institutului domnul Dr. Mihai Horga – Senior Advisor. S-a lucrat interdisciplinar la cele trei seturi de componente propuse, care fac obiectul politicii sanitare identificate.

 

Aceste sesiuni de lucru au dus la solutii propuse pentru cele mai dificile provocari in Sanatatea Reproducerii: politicii, masuri si solutii, achizitionare de contraceptive, instruirea personalului medical, educatia si portofoliul de resurse identificate pentru promovarea educatiei pentru sanatate, inclusiv pentru promovarea unui comportament sexual sigur si responsabil.

Portofoliul de resurse (prezentarile, materialele, rezultatele chestionarelor, cat si Studiul Sanatatii Reproducerii din Romania 2016) este pus la dispozitie prin intermediul Platformei Tematice Nationale RENASC:
https://portal.insmc.ro/ (RENASC/ Link-uri utile)
https://renasc.partnet.ro/
https://partnet.ro/