REȚEA NAȚIONALĂ DE PROMOVARE A SĂNĂTĂȚII REPRODUCERII PRIN POLITICI PUBLICE INTEGRATE – PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT PENTRU ŞANSĂ LA VIAŢĂ, BRAȘOV 19 – 21 IUNIE 2019.

Rețeaua RENASC reprezintă un element inovativ creat în cadrul unui proiect finanțat prin fonduri europene – Parteneriatul Public – Privat adresat specialiștilor în domeniul sănătății reproducerii, ce poate fi consultat de ministere și foruri de decizie printr-o platformă informatică – instrument de cercetare și consultare în plolitici publice de sănătate.

Alături de o echipă multidisciplinară, implicată activ în proiectele și nevoile comunității la nivel național, în perioada 19 – 21 iunie, în inima Transilvaniei, Municipiul Brașov, a avut loc atelierul de lucru cu membrii Rețelei Tematice Naționale RENASC – Rețea Națională pentru Sănătatea Reproducerii.  Aceasta  urmează dezbaterile publice avute în cele 8 regiuni de dezvoltare, în decursul a 7 luni de implementare a proiectului cu titlul “RENASC – Rețea Națională de promovare a Sănătății reproducerii prin politici publice integrate”, Cod SIPOCA 226/SMIS/110651, proiect cu acoperire națională cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.

Evenimentele Rețelei RENASC s-au adresat specialiștilor în domeniul Sănătății Reproducerii, și au avut ca scop consultarea profesioniștilor din teren, referitor la politicile publice existente în domeniul sănătăţii reproducerii, cu scopul de a formula de propuneri alternative la politicile publice referitoare la domeniile sănătății reproducerii.

În ideea de a îmbunătății sănătatea reproducerii sub toate aspectele ei, aspecte care vizează măsuri care să vină în sprijinul îmbunătățirii calității vieții  mamei și copilului, parteneriatul RENASC a reunit actori relevanți din domeniul sănătății reproducerii, membrii/reprezentanți ai ONG-urilor, personal medical din domeniu, reprezentanți ai serviciilor educaționale, autorităților publice, societății civile, experți în sănătate publică, asistenți medicali și membrii ai mediului academic. Împreună, lucrand interdisciplinar la un plan de măsuri pentru creșterea accesului la servicii de planificare familială au colectat și propus soluții inovative, in urma celor 8 evenimente de dezvoltare a Rețelei RENASC și 5 seminarii de lucru care au avut loc în Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Prahova și Municipiul București. Actorii relevanți, ce constituie grupul țintă al proiectului, sunt profesioniști care înțeleg și se confruntă cu realităţile din sistemul de sănătate,  pot integra aceste inițiative în propuneri legislative benefice sistemului, fie că este vorba de legislație națională, norme de aplicare la nivel local sau înfrățirea unor domenii prioritare, cum ar fi educația şi sănătatea.

Mulțumiri deosebite tuturor specialiștilor prezenți, echipelor Direcțiilor de Sănătate Publică și spitalelor județene, obstetricieni, moașe, asistenți medicali comunitari, asistenți sociali, psihologi școlari, reprezentanți ai ONG-urilor în domeniu, experți în sănătate publică și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, tuturor experților în domeniul sănătății reproducerii și membrilor echipei de implementare a proiectului, pentru prezentarea situației serviciilor  din domeniul Sănătății Reproducerii și datelor la nivelul fiecărui județ. Discuții foarte productive au avut loc în identificarea de probleme, propunerea de soluții alternative și de armonizare legislativă a politicilor publice în domeniul de referință al proiectului.

Cu ocazia acestor dezbateri, s-a evidenţiat şi evoluția indicatorilor relvanți pentru sănătatea reproducerii în ultimii 10 ani (2005-2016). Punctul de plecare l-a reprezentat prezentarea rezultatelor „Studiului Sănătăţii reproducerii în România 2016”, prezentare susţinută de experții cercetători Prof. Dr. Matei Dumitru, CS I Dr. Michaela Nanu și  CS I Soc. Dr. Ecaterina Stativă, din Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, partener în cadrul proiectului,studiu reprezentativ, realizat la nivel național, pe un eșantion de5051 femei între 15 și 45 ani.

Urmare acestui atelier, s-au conturat  principalele aspecte la care specialiștii au propus abordări de intervenție multidisciplinare. Rezultatele consultărilor la nivel național, prezentate de d-na Dr. Marina Oţelea, președinte al Asociației SAMAS, partener al proiectului, au reflectat probleme, obstacole și propuneri formulate care acoperă trei perioade ale asistenței:

 1. Intervenții în perioada pre-concepțională:

Precoce: igiena și educația sexuală în procesul de educație formală(începând de la gradiniță) – susținut de toți participanții);

În perioda fertilă: igienă, tratamentul bolilor cu transmitere sexuală, promovarea unui stil de viață sănătos: nutriție, renunțarea la consumul de alcool, tutun, droguri.

 1. Asistența garantată de stat în timpul sarcinii

Medicală: acces crescut la servicii cu atenție specială grupurilor vulnerabile, sporirea numărarului  de investigații la gravida, posibilitatea de intervenție în urgență;

Socială: suport logistic, psihologic, financiar;

 1. Asistența post natală a MAMEI ȘI A COPILULUI:

Medicală: servicii de screening, acces la servicii de îngrijire postnatală, posibilitatea de intervenție în urgență;

Socială: suport logistic, psihologic, financiar;

Educație pentru sănătate.

Dintre concluziile rezultate și propunerile formulate se numără:

În educație și formare:

 • Crearea unui standard (curriculă, mod de prezentare) pentru orele de educație pentru sănătate;
 • Derularea unor campanii de informare la nivel național prin mass media (în special TV) pentru o informare corectă a populației;
 • Reorganizarea rețelei de planificare familială (creșterea numărului de persoane cu competențe în domeniul planificării familiale) și redefinirea competențelor medicilor, moașelor și asistentelor care lucrează în aceste cabinete (de ex. posibilitate de implantare a steriletelor);
 • Transmiterea către Ministerul Sănătății a propunerii de selecție a unor inițiative independente a mai multor ONG-uri referitoare la programe de educație pentru părinți; (aceste programe putând fi selecționate de comisiile Ministerului Sănătății și acreditate pentru a putea fi furnizate direct părinților);
 • Elaborarea de programe de formare continuă pentru asistenţii medicali de obstetrică ginecologie privind situaţiile de urgenţă obstetricale şi pediatrice.

Asistență medicală:

 • Alocarea unui număr sporit de cadre medicale (asistente sociale, asistente medicale, moașe) pentru mediile defavorizate;
 • Modernizarea secţiilor de obstetrică ginecologie/neonatologie şi dotarea cu echipamente corespunzătoare;
 • Decontarea de către sistemul de asigurări de sănătate a cheltuielilor cu consilierea (consiliere antifumat în sarcină), nutriția etc.
 • Introducerea de programe de gimnastică medicală pre și post natală;
 • Participarea lărgită la programele de screening pentru mame (infecția HPV, ex. Papanicolau) – campanii de informăre pentru creșterea accesibilității;
 • Social
 • Asigurarea suportului social pentru copii abandonați.

Din analiza realizată prin intermediul chestionarelor online, adresate actorilor relevanți în politicile publice de sănătate, în număr de aproximativ 180, cel mai mare procent privind disfuncționalitățile raportate în serviciile de sănătate se concentrează pe planificarea familială (opțiuni reproductive) unde peste 28% consideră că acest pilon înregistrează cele mai mari probleme.

Educaţia sexuală și educația pentru sănătate se situează pe un loc de frunte în clasamentul politicilor asociate sănătății reproducerii din România, țară în care educaţia sexuală nu este obligatorie şi este furnizată neuniform în şcoli, mai ales din cauza opoziției profesorilor, părinților și problemelor de natură religioasă.

În opinia specialistilor, a actorilor relevanți, politicile de sănătate nu răspund nevoilor grupurilor defavorizate, nu există metodologii de abordare a acestei populații țintă.

Pentru îmbunătățirea asistenței în domeniul sănătății reproducerii actorii relevanți au propus:

 • Implicarea sistematică în elaborarea, implementarea şi evaluarea strategiilor şi politicilor privind dezvoltarea serviciilor de sanatate a reproducerii, a tuturor factorilor interesaţi.
 • Dezvoltarea şi implementarea de ghiduri pentru personalul medical privitoare la diferite aspecte ale sănătății reproducerii cu referire specială la opţiunile de contracepţie modernă, bazate pe date ştiinţifice şi standardele elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS);
 • Dezvoltarea şi implementarea de programe de formare adresate absolvenţilor şcolilor şi universităţilor medicale, bazate pe ultimele dovezi ştiinţifice pe plan național și internațional;

În centrul discuțiilor dintre specialiști, s-a aflat și platforma informatică RENASC, instrument de cercetare în politici de sănătate, care va putea fi accesată online de către actorii relevanți și care va oferi un cadru de evaluare, monitorizare și promovare a politicilor publice în domeniul sănătății reproducerii. Platforma va avea componente de cercetare, forum și discuții de feedback cu persoane resursă în domeniu, dar și bibliotecă virtuală. Site-ul de acces către platformă este www.portal.insmc.ro, sau prin pagina proiectului www.renasc.partnet.ro.

Prezentările, problemele identificate cât și rezultatele preliminare ale întâlnirii sunt puse la dispoziție pentru toți experții și membrii rețelei RENASC, prin intermediul platformei pentru actorii relevanți și beneficiari ai sănătății reproducerii și poate fi accesată prin crearea unui cont de beneficiar/actor relevant pe platforma gestionată de Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București.

Proiectul se află la începutul fazei a doua de implementare, fază în care vor fi organizate cursuri inovative referitoare la promovare și lobby, strategii și politici publice, comunicare și advocacy, care toate au ca scop creșterea capacității ONG-urilor de a formula politici publice în domeniu. Rezultatele întâlnirilor se vor concretiza prin alegerea domeniului prioritar pentru elaborarea unei  politici publice și elaborarea unui plan  de măsuri în domeniul prioritar identificat pentru îmbunătățirea asistenței în domeniul sănătății reproducerii.

Tot în această etapă, activitatea va fi axată pe formularea unei propuneri de îmbunătățire a unei politici publice în domeniul sănătății reproducerii, promovarea ei în toate regiunile, dar și dezvoltarea și promovarea platformei informatice RENASC și a rețelei de actori relevanți.

GALERIE FOTO

 

312 thoughts on “REȚEA NAȚIONALĂ DE PROMOVARE A SĂNĂTĂȚII REPRODUCERII PRIN POLITICI PUBLICE INTEGRATE – PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT PENTRU ŞANSĂ LA VIAŢĂ, BRAȘOV 19 – 21 IUNIE 2019.

 1. Does anyone know what happened to Dimepiece Los Angeles celebrity streetwear brand? I cannot proceed to the checkout on Dimepiecela site. I have read in Marie Claire that they were acquired by a UK hedge fund in excess of $50 m. I have just bought the Dimepiece Hotel Unisex Heavy Blend™ Crewneck Sweatshirt from Ebay and absolutely love it xox

 2. When some one searches for his necessary thing, so he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 3. I don’t even understand how I ended up here, however I assumed
  this put up was good. I don’t understand who you might
  be however certainly you’re going to a famous blogger for those who are not
  already. Cheers!

 4. Asking questions are really nice thing if you are not understanding something totally,
  except this paragraph gives fastidious understanding even.

 5. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will
  always bookmark your blog and may come back someday. I want to
  encourage you to ultimately continue your great work, have a nice day!

 6. Thanks for another wonderful article. The place else may anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 7. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 8. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone
  to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find out
  where u got this from. thanks a lot

 9. Hello excellent website! Does running a blog similar to
  this require a large amount of work? I have absolutely no understanding of coding
  however I was hoping to start my own blog in the
  near future. Anyways, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I just wanted to
  ask. Thanks a lot!

 10. Great post. I was checking constantly this blog and I’m
  impressed! Extremely helpful information specially the last part :
  ) I care for such info much. I was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 11. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very useful info particularly the final section :
  ) I maintain such information a lot. I used to be seeking this particular
  info for a long time. Thank you and good
  luck.

 12. My brother recommended I might like this blog. He was
  entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 13. Hey there I am so grateful I found your webpage,
  I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo
  for something else, Anyways I am here now and
  would just like to say kudos for a marvelous post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also added
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the great jo.

 14. Thank you for this article. I might also like to convey that it can become hard if you are in school and starting out to create a long credit standing. There are many students who are simply trying to live and have a good or beneficial credit history can occasionally be a difficult matter to have.

 15. One more thing. I believe that there are lots of travel insurance websites of trustworthy companies that permit you to enter holiday details and have you the insurance quotes. You can also purchase the particular international travel insurance policy on the net by using your own credit card. All you should do is always to enter your travel particulars and you can be aware of the plans side-by-side. Simply find the system that suits your budget and needs after which it use your bank credit card to buy the item. Travel insurance online is a good way to take a look for a respectable company for international travel cover. Thanks for expressing your ideas.

 16. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 17. Fantastic items from you, man. I’ve take into accout your stuff prior to and you’re simply extremely fantastic. I really like what you’ve acquired right here, certainly like what you are stating and the way in which by which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it wise. I can’t wait to learn much more from you. This is actually a wonderful web site.

 18. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I抣l be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 19. Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas? Cheers!

 20. Howdy! This post could not be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Fairly certain he’ll have a good read. Many thanks for sharing!|

 21. With almost everything which appears to be developing within this specific subject matter, a significant percentage of points of view are actually quite exciting. On the other hand, I am sorry, but I can not give credence to your entire suggestion, all be it stimulating none the less. It appears to me that your comments are actually not completely rationalized and in simple fact you are your self not really totally convinced of the argument. In any event I did appreciate reading through it.

 22. Hello there, I found your site by means of Google while searching for a comparable matter, your web site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 23. I have learn some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make this kind of magnificent informative website.

 24. Оказываем услуги прозрачно и открыто для каждого. Для этого созданы ряд условий: Видео-наблюдение занятий, консультация и отчет педагога по каждому учащемуся.
  Посещение занятий балетом, позволяет достичь успеха во многих сферах жизни, таких как здоровье, красота, образование, культура.

 25. Я могу смело заявить, что на сегодняшний день процедура коллагенирования является самой мощной процедурой восстановления волос. ЖИВОЙ КОЛАГЕН в сфере косметологии помогает в разы усилить и продлить эффект от процедур для лица и тела, а наш пищевой биокомплекс ЖИВОЙ КОЛАГЕН становится идеальной формулой для жизнедеятельности нашего организма.
  Перед вами — ПЕРВЫЙ ЖИВОЙ КОЛЛАГЕН. Более 20 лет испытании? и кропотливой работы над технологиеи? производства потребовалось для выхода в свет уникального биокомплекса ПЕРВЫЙ ЖИВОЙ КОЛЛАГЕН. Результат превзошел ожидания!

 26. Наша компания периодически обновляет диагностическое оборудование, чтобы выявлять проблемы на самых последних поколениях BMW, Mercedes-Benz и Porsche.
  Производится на специальном оборудовании. Используются марки: BMW Super Power, Mercedes-Benz MB, Mobil, Castrol и другие.

 27. Легковозводимые здания из сэндвич панелей в Москве и Московской области
  сборно-разборные металлические гаражи и гаражи из сэндвич панелей

 28. ГОТОВЫЕ ГИРЛЯНДЫ БЕЛТ-ЛАЙТ С ЛАМПОЧКАМИ И АКСЕССУАРЫ ДЛЯ БЕЛТ-ЛАЙТА
  Двухжильный белт-лайт используется, если вам не нужно, чтобы лампочки мигали

 29. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have created some
  nice procedures and we are looking to trade techniques with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 30. Unlike {other|various other} {ways|methods|means} of investing, you do not {need|require} to {read|check out|review} {endless|unlimited|limitless|countless} {stock|supply} {news|information}, {{think|believe|assume} {about|regarding|concerning}|consider|think of} {the markets|the marketplaces} {and|as well as|and also} {possible|feasible} {bankruptcies|insolvencies|personal bankruptcies} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] You {will|will certainly} see {a window|a home window} with {possible|feasible} {options|choices|alternatives} for {creating|producing|developing} an account, {select|choose|pick} the {appropriate|suitable|proper|ideal} one #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] Options such as Popular, Roulette, New, Slots, Blackjack {and|as well as|and also} Tabletop are {available|offered|readily available} for {selection|choice|option} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] We {assure|guarantee|ensure} you there are {not {many|numerous|lots of|several}|very few|few} {better|much better|far better} {options|choices|alternatives} for mobile {users|individuals|customers} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] Promotions that are not {available|offered|readily available} for PC {users|individuals|customers} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] {It is {a pleasant|an enjoyable|a pleasurable|a positive} {feeling|sensation} as if you {are in|remain in} {a real|a genuine|an actual} {casino|gambling establishment|gambling enterprise|casino site|online casino} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] |If you are in {a real|a genuine|an actual} {casino|gambling establishment|gambling enterprise|casino site|online casino}, it is {a pleasant|an enjoyable|a pleasurable|a positive} {feeling|sensation} as #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] } The table {games|video games} {available|offered|readily available} on 1Win {casino|gambling establishment|gambling enterprise|casino site|online casino} {include|consist of} {baccarat, blackjack, {and|as well as|and also} {roulette|live roulette}|baccarat, {roulette|live roulette}, {and|as well as|and also} blackjack|blackjack, baccarat, {and|as well as|and also} {roulette|live roulette}|blackjack, {roulette|live roulette}, {and|as well as|and also} baccarat|{roulette|live roulette}, baccarat, {and|as well as|and also} blackjack|{roulette|live roulette}, blackjack, {and|as well as|and also} baccarat} {as well|also|too} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] On the {app|application}, you can {test|evaluate|check|examine} your {luck|good luck} on these {games|video games} whenever you {wish|want|desire} to {and|as well as|and also} {play {against|versus}|bet} {real|genuine|actual} {players|gamers} from {{across|throughout} the {globe|world}|around the world} #file_linksC:\1\3.txt”,1,S] {{In {fact|truth|reality}|As a matter of fact|Actually}, you can {find|discover|locate} 33 {different|various} tables in the {game|video game} {and|as well as|and also} you {will|will certainly} have the {freedom|flexibility|liberty} to {pick|choose|select} {any|any type of|any kind of} table {game|video game} out of them {and|as well as|and also} {{continue|proceed} to|remain to} play #file_linksC:\1\3.txt”,1,S]

 31. Finally, we finished the sinful action and Tatyana, sitting on a bench, and terribly passionately pressing my groin to her head, grabbed my cock with her mouth, greedily sucked it out, pulling out the remnants of sperm. Everyone knows how you feel right after an orgasm. It is unbearably aching pain and joy at the same time. Tanka at that moment simply ate a part of me, and I didn’t have a drop of male grain left. I kissed her on the lips, getting the remnants of the taste of my sperm and going around the house in the opposite direction, as if nothing had happened, began to take out the washed dishes to the guests. No one noticed my absence.
  It happened in the morning when I was on the train to college. On the way, I fell asleep as usual. I constantly sleep on the train, as I have to get up at 6:00 in the morning, which drains my vitality. But after a couple of minutes I woke up due to the fact that people entered the train. I was sitting by the window, and no one was sitting in front of me, so far. Two women sat next to me.
  Finally, I get to the main point. Opening her ass wider, I went all the way into it. Katya immediately trembled, and from behind her mouth came honey moans. Because of the lubricant, it was easy to move, with all my might I hit her on the ass. From which she strongly squeezed me and screamed loudly. I kept moving and occasionally hit her on the ass. At some point, she fell face down into the pillow and moaned into it. I decided to change my position a little and just lay down on her, because of this I was able to bite her ear and whisper a couple of affectionate (literally) words to encourage Katya a little. From which she began to wave her ass to me. When I was already at my limit, I had to pick up the pace in order to give more pleasure to myself and Katya. In the end, she squeezed me hard and I finished right inside her. Turning her over on her back, I threw her legs over my shoulders and entered her again. I fucked her for about an hour, maybe less, but I saw her pass out twice. When we finished, I just lay on the bed, and Katya lay next to me hugging me. Her head rested on my shoulder, and one leg was thrown over me.
  massageescort.biz/cyprus/strovolos-1
  Leaving the station, we took a taxi and went to the hotel. Tanya sat next to the taxi driver, and I was in the back seat. All the way to the hotel, the wife made eyes at the young driver. He helped bring things to the room. Tanya took money from me for a taxi and said that she did not take her small handbag from the car. The wife went downstairs with the taxi driver. I took out of the suitcase the things that we would need in the morning in the room and lay down on the bed to watch TV. An hour later, Tanya did not return. I called her, but she didn’t pick up the phone. She returned to her room an hour later. I managed to go to the shower and lay on the bed in one towel. Tanya was in a good mood. She took off her shorts and T-shirt, under which there was no bra, and went to the shower. In the pocket of the shorts were the money that the wife had to pay the taxi driver. I followed her. The door was open. Tanya washed in the shower. Her red panties lay on the floor. They were in fresh semen.
  Lisa knelt down, took the penis in her hand and looked at the guy with an embarrassed smile. She jerked off a little and timidly kissed the head, then licked and finally took the tip with her lips and began to suck.
  Class.
  And just then I went into the store and while I was standing in line at the checkout with a bottle of wine in my hand, I heard a woman’s voice behind me, “Hello, Pyotr Ivanovich!”
  It was late autumn in the yard, I fired up the stove in the bathhouse to warm the house, threw the blankets and pillows into the steam room to dry out and we went for a walk. After a while it started to rain outside and by the time we got home we were completely wet. Anyuta was trembling all over, and first of all, as soon as we entered the house, she immediately went to the steam room. I took off my wet clothes and, remaining in my shorts, went to her, she was lying on a blanket on the top shelf completely naked. Her head was on a pillow, she lay on her back on a spread out blanket, and the second blanket lay in a lump in her legs. She, slightly bending her knees, clearly enjoyed such a temperature drop and warmed up lying with her eyes closed. I stood nearby and watched her neat, small toes squeeze the blanket, sinking into it.
  It’s uncomfortable, it’s high.

 32. I’m excited to find this page. I need to to thank
  you for ones time just for this fantastic read!!
  I definitely savored every part of it and I have you bookmarked to look
  at new things on your site.

 33. RE?EA NA?IONALA DE PROMOVARE A SANATA?II REPRODUCERII PRIN POLITICI PUBLICE INTEGRATE – PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT PENTRU SANSA LA VIATA, BRA?OV 19 – 21 IUNIE 2019. – RENASC

  Выбор площадки для покупки или продажи товаров может быть реально трудным. Но мы поможем в решении этого вопроса. Если вы хотите тайно покупать или продавать продукты, то лучшим решением будет официальный сайт Hydra: =https://hydraruszxpnew4of.top. Зеркало проекта помогает пользоваться платформой без дополнительных программ, ВПН, браузеров по типу Тор и других инструментов. Потому, если вы ищите анонимный супермаркет, то Гидра магазин станет наилучшим решением. Детально об условиях работы с порталом можно ознакомиться на самом ресурсе hydraruzxpnew4af в разделе правил проекта. Для покупателей особых требований нет. Главное оформить сделку и оплатить позицию. А вот селлеры проходят тщательную проверку. Администрация маркетплейса Гидра обеспечивает безопасность своим клиентам, а потому основательно подходит к этому вопросу. hydra магазин

 34. Well, you give me kuni, and I give you a blowjob!
  Well, that’s great, so agreed! Olya said happily.
  Inna’s ass throbbed, and I came out of her ass and drove my cock into her vagina and began to fuck her quickly and sharply.
  She tore her gaze away from mine and looked away.
  massageescort.biz/dominican-republic/moca-3
  When I approached their house, I heard that Anton was going to go with us.
  3. I immediately made the primary repair and furnished it with the minimum necessary amount of furniture.
  The woman was finishing this phrase in a whisper, leaning her lips to my ear.
  Parents spent 2 days in the country, left for the city. Maxim and I were left alone.
  Then she jumped up and turned on the light. I blinked, then opened my eyes.

 35. To mаkе difficult dеcisions wisеly, it hеlрs to havе a systematic prоcess fоr assessing еach chоicе and its cоnsеquencеs – thе роtеntial imраct оn each аsреct оf yоur lifе.

 36. Wе tеnd to think оf grеat thinkеrs аnd innovаtors аs sоloists, but the truth is thаt the greatеst innovativе thinking doesn’t occur in а vаcuum. Innovаtion rеsults frоm collaborаtion.

 37. Thanks for finally writing about > REȚEA NAȚIONALĂ DE
  PROMOVARE A SĂNĂTĂȚII REPRODUCERII PRIN POLITICI PUBLICE INTEGRATE – PARTENERIATUL PUBLIC-PRIVAT PENTRU ŞANSĂ LA VIAŢĂ,
  BRAȘOV 19 – 21 IUNIE 2019. – RENASC < Liked it!

 38. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is really irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 39. I was extremely pleased to discover this page. I want to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you bookmarked to look at new information on your web site.

 40. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 41. Oh, how nice to hear that.
  Close the slurp slurp, I’m not with you bazaar. What, like to fuck this whore? Good sucking?
  Yes, Natasha, he also regularly finishes in your mouth, you yourself said. Give me one!
  massageescort.biz/gabon/ntoum-6
  You, too, on the side can pick up something.
  Then Sashka raised his eyes, which were completely drunk from all this action, he was tormented, and his eyes almost begged me. Looking into his eyes, I gave a short nod.
  It’s just that I like you, not only with this. And pointing to her body, he added:
  Bitch! Will you ever shut up?! Oravan shouted furiously at her. Your squeals hurt your head, you stupid shrew! Why did I just sign up for this ride again?

 42. PG SLOT, the most attractive online slots game that is number one in the slot game industry in Thailand Which is very popular among the slot players in Thailand. PGSLOT consumes up to 70% of the slot game market percentage from all slot players in Thailand, which the new PG slots website is hot like COOKIESLOT of We are another website that takes care of and provides a full range of PG slot game camps. You can be confident that your PG slots game will never be the same again. Support for mobile slot games, including a full-featured slot play application fome123

 43. Today, I went to the beachfront with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 44. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 45. Thanks for your text. I would also love to say a health insurance brokerage also works well with the benefit of the coordinators of the group insurance policy. The health broker is given a listing of benefits searched for by someone or a group coordinator. Exactly what a broker will is find individuals or coordinators which will best fit those demands. Then he offers his recommendations and if all sides agree, the broker formulates a legal contract between the two parties.

 46. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 47. Старт предлагает купить цветной и черный металлопрокат в Красноярске опмтом и в розницу дешево. Доставка в день заказа, большая часть товара на складе.

 48. Wonderful blog! Do you have any suggestions for
  aspiring writers? I’m planning to start my own site
  soon but I’m a little lost on everything. Would
  you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any ideas? Kudos!

 49. Just wish to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is just spectacular and that i can assume
  you’re a professional on this subject. Fine along with your permission allow me to grab your feed to stay up to
  date with drawing close post. Thank you a million and please
  keep up the gratifying work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.