In data de 23 octombrie 2019, a avut loc ce-a de-a sasea dezbatere publica regionala alaturi de institutii si actori importanti in Sanatatea Reproducerii, organizata de Asociatia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila, in calitate de Lider de parteneriat, alaturi de parteneriatul proiectului.
Multumim echipelor Adevarul si Antena 3 pentru recunoasterea si vizibilizarea eforturilor sustinute depuse în cadrul proiectului «RENASC – REțea NAțională de promovare a Sănătății reproduCerii prin politici publice integrate».
Proiectul RENASC a realizat un parteneriat de organizații guvernamentale si neguvernamentale, format din Asociația PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă, în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu partenerii INSMC – Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București, Asociația SAMAS și Asociația Moașelor Independente.
Acestora li s-au alaturat experti ai domeniului sanitar din Romania si activisti din sectorul neguvernamental: Conf. Univ. Dr. Diana Păun, consilier de stat Administrația Prezidențiala, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, Dna. Elena Dumitrascu, director OFICIU ANMCS, Dr. Doina Bologa, Daniela Draghici, Lidia Onofrei – Consilier superior – Direcția generală de asistență medicală si sănătate publică (Ministerul Sănătății); Dr. Alexandra Cucu – Director General al Institutului National de Sănătate Publica, Dr. Lavinia Nanu – Director Centrul National de Dezvoltare Profesională în Domeniul Sanitar din cadrul Școlii Naționale de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar din București (SNSPMPDS) și Președinte al Asociației de Educație Prenatală din România; Georgeta Popovici – Școala Naționala de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar din București (SNSPMPDS); Dr. Carmen Ungurean – Institutul Național de Sănătate Publică; Ioana Popinceanu – Consilier superior – Agenția naționala pentru programe de sănătate (Ministerul Sănătății).
Au adus contribuții valoroase reprezentanți ai instituțiilor din sistemul medical – Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Agenția Națională de Monitorizare a Calității Serviciilor (ANMCS), Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar (SNSPMPDS), alături de organizații ale societății civile active în domeniu.
La sugestia Ministerului Sănătății, parteneriatul a pus bazele unui Plan de masuri pentru creșterea accesului la servicii de planificare familială în România, prin care s-a încercat o prioritizare a îngrijirii prenatale și îngrijirii la naștere prin trei componente critice ce necesită măsuri urgente de politică sanitară:
1. Revizuirea politicii de formare a personalului medical vizând reactualizarea programului de formare în domeniul planificării familiale/sănătății reproducerii și sexualității, în vederea creșterii acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de calitate de planificare familială/sănătatea reproducerii.
2. Accesul populației la produse contraceptive moderne de calitate și accesibile;
3. Intensificarea eforturilor pentru promovarea educației pentru sănătate, inclusiv pentru promovarea unui comportament sexual sigur și responsabil.
Imagine de la dezbaterea publică ”Propunere de politici publice alternative în domeniul sănătății reproducerii și sexualității / planificare familială”,
Prima platformă online pentru promovarea sănătăţii reproducerii şi pentru informarea în şcoli, articol disponibil la adresa:
Platformă online pentru promovarea sănătății reproducerii și pentru informarea în școli, prin RENASC, Articol disponibil la adresa