Context

Context

Problema vitala,urgenta si de interes national careia i se adreseaza proiectul de fata este declinul demografic si rata ridicata a mortalitatii materne si infantile din Romania(RO). Mortalitatea materna si infantila,plaseaza Romania pe un loc negativ. Cnf. studiului “Indexul european al sistemelor medicale 2014”(Health Consumer Powerhouse),privind modul in care sistemele medicale din Europa ii servesc pe pacienti,atat din punctul de vedere al calitatii actului medical,cat si al costurilor si rentabilitatii,RO ocupa ultimul loc din UE si penultimul loc din Europa.Printre cauzele de accesibilitate si adresabilitate scazute ale serviciilor medicale in domeniul sanatatii reproducerii mentionam:insuficienta suportului comunitar proactiv ce poate constitui o cauza a unei supravegheri prenatale insuficente,lipsa contraceptivelor,intreruperile de sarcina ca urmare a insuficientei programului de planing familial si a educatiei pt sanatate,barierele,inclusiv de ordin financiar in accesul la servicii de specialitate pentru prevenirea mortalitatii materne.

Caracterul inovativ al proiectului consta in abordarea multistadiala a combaterii mortalitatii infantile,incepand cu faza preconceptionala,cea de sarcina si perinatala prin interventii multidisciplinare si multisectoriale integrate.Principalele eforturi trebuie sa vizeze promovarea si adoptarea unor masuri si politici publice care sa vina in sprijinul gravidelor,ce reprezinta pilonul unei dezvoltari durabile si o prioritate nationala,prin cresterea accesibilitatii la servicii si ingrijiri medicale,debirocratizarea,facilitarea accesului la servicii,tratarea gravidei cu prioritate,aceasta reprezentand un beneficiar special,cresterea informarii si educarii in ceea ce priveste educatia sexuala,drepturile si indatoririle gravidei,screeningul preconceptional si prenatal.Mortalitatea materna si infantila sunt apreciati drept doi dintre cei mai importanti indicatori ai sanatatii si dezvoltarii sociale.

Inovarea va fi atinsa si prin efectuarea unei cercetari la nivel european/international cu privire la bunele practice existente ce asigura furnizarea unor servicii de calitate in domeniul sanatatii reproducerii,bune practici ce vor fi adaptate situatiei existente in RO si vor constitui o baza pentru elaborarea propunerii alternative la politicile in vigoare.Vor fi implicate institutii internationale mari care prin colaborarea traditionala cu partenerii din proiect vor furniza informatii necesare studiului comparativ.GT este reprezentat din persoane ale Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului,Asoc. PartNET–Parteneriat pentru Dezvoltare Durabila,Asoc. Moaselor Independente si Asoc. SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari.